Tip na recept
Tabbouleh se slunečnicovými semínky
Foto: Arax
Ingredience
200 g bulguru
3 větší rajčata
1 červená cibulka
jarní cibulka (menší svazek)
petrželka
máta
hrst slunečnicových semínek (opražených)
citrónová šťáva na dochucení
sůl, pepř a olivový olej
Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Do větší mísy na menší kousky nakrájíme rajčata, červenou cibulku, jarní cibulku, petržel, mátu a opražená slunečnicová semínka. Vše dobře promícháme. Přidáme vychlazený bulgur, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí, zakápneme olivovým olejem a vše opět dobře promícháme. Podáváme vychlazené.
BULGUR
Pod názvem bulgur se skrývá částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí a širokou škálou kuchyňského využití. V české kuchyni to je surovina ještě stále málo známá a neprávem opomíjená. „Přitom bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.
Energetická hodnota: 1383 kJ / 328 kcal
Připravuje se podobně jako rýže, stačí dobře propláchnout a dát vařit na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté ho nechte zakrytý odpočinout na 5-10 minut. „Skvěle se hodí jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek,“ doplňuje Martin Moučka.
Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát původem z Libanonu a Sýrie, tzv. Tabbouleh.