Tartaletky s karamelem a dýňovým krémem
Ingredience na košíčky
500 g hladké mouky
3 žloutky
250 g studeného másla
100 g cukru moučka
2 lžíce ledové vody
Ingredience na karamel
200 g cukru krupice
2 lžíce vody
200 ml smetany ke šlehání 38 %
½ lžičky jemné mořské soli
Ingredience na dýňový krém
200 g doměkka upečené dýně Hokkaido
100 g žervé
4 lžíce kokosového cukru
1 vejce
Na ozdobu
Haribo Color-Rado
1. Mouku, žloutky, vodu a cukr promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené vychlazené máslo a zpracujte pevné, nelepivé těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte odpočívat do lednice, na hodinu, na dvě, ideálně na celou noc.
2. Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte kolečka, která jsou o kousek větší než připravené formičky na tartaletky a těsto do nich vtlačte. Protože je těsto hodně máslové, není potřeba formičky nijak vymazávat nebo vysypávat. Dno košíčků propíchejte vidličkou.
3. Košíčky pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a poté je nechte vychladnout. Mezitím si připravte karamel a dýňový krém.
4. Karamel připravte v širokém, ideálně nerezovém hrnci, do kterého nalijte 2 lžíce vody. Na vodu nasypejte cukr a pak hrncem několikrát jemně zatřepejte, aby se cukr rozložil po celém dně. Zahřívejte na střední teplotu. Jakmile je cukr téměř rozpuštěný, zvyšte teplotu. Když karamel začne zlátnout, můžete jej občas lehce promíchat. Ve chvíli, kdy má krásnou karamelovou barvu, vypněte plotnu a přidejte připravenou smetanu. Nechejte pár minut stát a zamíchejte. Poté zahřívejte na velice nízkou teplotu, míchejte a čekejte až se karamel a smetana spojí. Pokud vzniknout hrudky, přeceďte je přes síto. Přidejte sůl.
5. Upečenou dýni hokkaido, žervé, kokosový cukr a vejce dejte do výkonného mixéru a dohladka rozmixujte.
6. Teď naplňte upečené košíčky. Dejte do nich trochu karamelu, uhlaďte a zakryjte vrstvou dýňového krému. Naskládejte na plech a dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C, potrvá to zhruba 15 až 20 minut. Povrch dýňového krému lehce ztmavne.
7. Tartaletky nechte trochu vychladnout a ozdobte bonbony Haribo Color-Rado.
Recept vytvořila foodblogerka Bohyně Kuchyně