Slaný cuketový koláč
Ingredience
Těsto
400 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka
250 g másla (pokojová teplota)
1 ČL soli
1 vejce
Náplň
200 ml šlehačky
5 vajec
Muškátový oříšek (cca půl čajové lžičky)
1 ČL soli
100 g nastrouhané goudy
2 středně velké cukety
Na dokončení:
100 g nastrouhané goudy
TIP: Na koláč můžeme použít i celozrnnou špaldovou hladkou Pernerku.
Postup
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sůl a zpracujeme hladké těsto. Můžeme použít robot.
- Hotové těsto natlačíme do dortové formy, a to včetně stěn formy.
- Cuketu si nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a necháme vypotit – cca 10 minut. Poté papírovou utěrkou důkladně osušíme z obou stran.
- V misce si rozšleháme vajíčka se šlehačkou, solí, nastrouhaným sýrem a muškátovým oříškem.
- Část této směsi, cca 2/3, nalijeme do dortové formy.
- Začneme s rolováním cukety. Nejprve si vezmeme jeden plátek, ten stočíme do malé ruličky, na ni přibalíme další plátek, další a další až nakonec nám vznikne velký kruh, který přendáme do dortové formy. Cuketu zalijeme zbylou směsí a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 50 minut.
- Koláč necháme úplně vychladnout.
Foto: Pernerka, www.pernerka.cz