Jarní rizoto
Ingredience
½ kg vyloupaného čerstvého hrášku
svazek mrkve
svazek chřestu
1,5 l kuřecího vývaru
2 dc bílého vína (La formaggeria)
500 g rýže arborio (La formaggeria)
1 nadrobno nakrájená šalotka
extra panenský olivový olej (La formaggeria)
sůl a pepř dle chuti
100 g sýru Gran Moravia (La formaggeria)
šťáva z 1 citronu
Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá.
V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou.
Foto: La Formaggeria