Dýňové pyré
Dýňové pyré je malý poklad, který můžete skladovat v mrazáku měsíce. Pak jen rozmrazíte a můžete vykouzlit sladkou kaši se skořicí a přepuštěným máslem nebo třeba lívance.
Recept z kuchařky Jíme zdravě ve městě i na venkově
Suroviny
- 1 kg dýně hokkaido
Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozpulte (neloupejte), vydlabejte semínka a obě poloviny přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
Plech s dýní dejte do předehřáté trouby a pečte doměkka 40–45 minut při 170–180 °C. Dýně nechte vychladnout na mřížce. Vydlabejte dužinu, přemístěte ji do mísy a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka.
Dýňové pyré můžete použít hned nebo skladovat v uzavíratelných sáčcích v mrazáku. V mrazáku vydrží dýňové pyré až 6 měsíců.
TIP – Dýňové pyré má v kuchyni využití jak ve slaných, tak sladkých receptech. Zkuste část dýňového pyré zamíchat do těsta na bábovku, buchtu nebo podávat místo bramborové kaše.