Čočkový salát s pečenou dýní
Ingredience
160 g černé čočky (neboli čočky beluga) v suchém stavu
1 l vody
800 g dýně hokkaidó (oloupané a nakrájené na cca 1,5 cm široké klínky)
2 lžičky olivového oleje
160 g kozího sýru
4 hrsti čerstvé máty (nasekané nahrubo)
sůl
pepř
Na zálivku
4 lžičky olivového oleje
4 lžičky citronové šťávy
nastrouhaná kůra ze 2 citronů (cca 20 g)
4 stroužky česneku (prolisované)
sůl
pepř
Troubu předehřejte na 200 °C.
Čočku propláchněte pod studenou vodou. Poté ji vložte do většího hrnce, zalijte ji vodou tak, aby voda dosahovala cca 2–3 cm nad čočku (půjde o přibližně 1 l vody), a začněte zahřívat. Než se voda v hrnci začne vařit, dejte péct dýni.
Připravte si menší plech (cca 30 cm × 20 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Na vyložený plech rozmístěte nakrájenou dýni, pokapejte ji 2 lžičkami olivového oleje a posypte solí a pepřem. Následně plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 20–22 minut při 200–210 °C.
Až začne vřít voda v hrnci, ztlumte plamen na střední stupeň a čočku nechte vařit 10–15 minut. Průběžně ji kontrolujte ochutnáním, aby se nerozvařila.
Než se dopeče dýně a dovaří čočka, připravte si zálivku – v menší misce si smíchejte 4 lžičky olivového oleje, citronovou šťávu, citronovou kůru, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Uvařenou čočku slijte, promíchejte s připravenou zálivkou a rozdělte na 4 servírovací talíře. Následně ke každé porci přidejte pečenou dýni a navrch rozdrobte kozí sýr.
Na závěr salát ozdobte nasekanou mátou a podávejte.
Vše z nové kuchařky Jak jíme zdravě na podzim