Dýňová polévka
Doba přípravy: 45 minut – 4 porce
Ingredience
1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
2 větší cibule
1 menší petržel
1 Kysaná smetana z Valašska
5 lžic Čerstvá smetana z Valašska
500-800 ml zeleninový vývar
100 g máslo
půl hrnku ovesný vloček
pražená slunečnicová semínka
muškátový ořech (strouhaný)
sůl, pepř
Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.
Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí, www.mlekarna-valmez.cz.