Foto: Ellada.cz, ve spolupráci s foodblogerkou Chef MUM


Milujete čokoládové deserty? Tak právě pro Vás bude tento rychlý recept na dokonalé bezlepkové brownies… I když do něj nepoužijeme kostku másla či tabulku čokolády, stejně bude díky batátům lahodný…
 
Tipy:
  • pokud nemáte čerstvé datle, stačí si sušené datle předem namočit na cca 1hod
  • množství přidané mouky závisí na množství použitých batátů a druhu použitých datlí
  • pokud budete mít pocit, že je těsto příliš suché, přidejte navíc pár lžic mléka dle Vaší volby
  • pokud chcete udržet pro děti do 2 let brownies bez doslazení, využijte 1-2 rozmixovaných banánů a trochy mouky navíc
  • objevem posledního měsíce mezi surovinami je karobový sirup, ve formě 100% sirupu jde o velmi chutnou variantu sladidla - navíc je bohatým zdrojem vápníku, vitamínů skupiny B, vitamínu A, hořčíku a draslíku
Ingredience 
  • 500 - 600 g batátů
  • 20 sušených datlí nebo cca 12 vypeckovaných datlí Medjool
  • 100 g mandlové mouky nebo čerstvě namletých mandlí
  • 60-80 g pohankové/rýžové/ovesné mouky
  • 4 lžíce nepraženého kakaa
  • 3 lžíce 100% karobového sirupu od Ellada
  • špetka himalájské soli
  • vysokoprocentní čokoláda a lžička kokosového oleje na polevu
  • dortová forma o průměru cca 21 cm
Batáty si oloupmeme, nakrájíme na kousky a na páře je uvaříme doměkka (cca 20min). Následně je v robotu rozdrtíme společně s dalšími surovinami (bezlepkovou mouku přidáme naposledy, jejím množstvím korigujeme konzistenci výsledného těsta). Do pečícím papírem vystlané formy těsto rovnoměrně rozvrstvíme a pečeme cca 25 minut. Dobrou chuť