Grilování na zahradě je umění svého druhu. Svědčí o tom letošní světové trendy, které můžou inspirovat i v Česku. Podle serveru BarbecueBible.com stále více lidí připravuje širší škálu potravin na rozmanitějším výběru grilů, udíren a ohnišť a využívají k tomu více různých paliv, chutí a přísad než kdykoliv předtím.
 
I v nabídce restaurací je na první pohled patrné, že kuchaři přicházejí s novými a novými typy steaků a samozřejmě je také někdy více, někdy méně originálně pojmenovávají. Takže když stojíte na zahradě u grilu a přemýšlíte, s čím novým přispějete na rodinnou oslavu, nemusíte se držet při zemi. 
Už i Češi běžně grilují na zahradě, na balkoně, ale klidně i uprostřed kuchyně. A nejen maso, ale i zeleninu. Zájem Čechů o venkovní opékání masa podle statistik každoročně roste.
Revoluční zahradní grily
Nadšenci i firmy po celém světě stále přicházejí s radikálními novými technologiemi grilování. Například nové typy grilů kombinují kouř a oheň dřevěného uhlí s možností řízení tepla na grilovací desce. Je to vlastně velká kulatá plotýnka na podstavci s dírou uprostřed. Ideální je třeba začít steak opékat na otevřeném ohni a pak ho dopéci na desce. A co víc – tento gril, jak již z názvu vyplývá, je tak trochu i designovým doplňkem na zahradu, hodnotí server.
Renesance zahradního opékání na rožni
Když přijde na pečení kuřete, nic nepřekoná opékání na rožni. To samé platí pro žebírko, ale třeba i zeleninu. Pravdou je, že pražení na rožni, zvláště nad ohněm ze dřeva nebo dřevěného uhlí, v sobě spojuje to nejlepší z grilování. Získáte svůdnou zakouřenou chuť s opečenou kůrkou.
Grilujte jako jeskynní lidé
Radikální a neotřelý způsob je položit maso přímo do rozpáleného uhlí a udělat si superkřupavý a kouřový steak. Prostě jako pračlověk v jeskyni. Ale kdo miluje třeba brambory v popelu, určitě nebude ohrnovat nos. Navíc maso můžete zaměnit třeba za kukuřici nebo dýni.
Snídaně na grilu
Mnozí Američané dnes vstávají a místo plotny se hrnou rovnou ke grilu. Prostě si udělají francouzský toast, zakouřená vajíčka na grilu nebo snídaňový pivní burger. Pro některé za to stojí dříve vstávat.
Vegetariánské steaky a burgery
Sladko-kyselé zelí opražené na dřevěném uhlí. Řepa pečená v popelu. Tisíce specialit, po kterých by se i zarputilí masožravci mohli utlouct. Podobnou nabídku je možné najít i v řadě českých restaurací.
Mandlové dřevo
Žhavou novinkou na grilování je mandlové dřevo. Mandlové dřevo hoří čistě a produkuje jasné a elegantní kouřové aroma. Obzvlášť dobře se hodí pro telecí maso, drůbež a mořské plody.
„Kouřovou vůni mají Češi při grilování pořád rádi. Nejvíce totiž nakupují grily na dřevěné uhlí. Před dvěma lety vzrostl prodej téměř o 200 procent. Rok od roku jim ale ukrajují podíl grily plynové, které jsou pro uživatele pohodlnější i zdravější, ale taky dražší,“ říká Ondřej Solanský z e-shopu Kasa.cz.
Jejich cena se pohybuje okolo 6 000 Kč, ale přibývá grilů v hodnotě přes 10 000 korun, které mají větší a variabilnější grilovací plochu. Není tedy problém připravovat jakoukoliv potravinu, třeba i upéct bábovku. Navíc se snadno udržují a myjí se v myčce, dodává Ondřej Solanský.
 
Druhy grilů
Na trhu najdeme tři hlavní kategorie grilů – plynové, elektrické a na dřevěné uhlí.
RBS grily jsou vhodné pro grilování větších kusů masa, jejich cena je vyšší a taktéž váha takového přístroje není zanedbatelná. RBS grily je proto ideální na celou grilovací sezónu postavit na jedno místo a již nepřemisťovat.
Raclette je tradiční švýcarská lahůdka, obdoba oblíbeného fondue. Na malých pánvičkách, které jsou většinou umístěny ze spodní strany grilu, se rozpouští polotvrdý sýr. Ideální přílohou jsou brambory ve slupce. Raclette pánvičky lze samozřejmě použít i na zeleninu a jiné dobroty.
Barbecue je označení pro opékání či rožnění pomocí roštů přímo nad ohništěm.
Lávové kameny jsou vyráběny z vyhaslé lávy nefunkčních sopek. Při grilování je výhodné využívat je především proto, že takto ugrilované maso je zdravější. Odkapávající tuk se totiž nepřepaluje, nýbrž se vsákne přímo do kamenů. Obvykle vystačí na jednu grilovací sezónu, nejlépe se dají využít na plynových grilech.
Vyměnitelné rošty jsou dobré pro různé experimenty. Není problém využít na grilu kámen na pizzu, wok pánev či pánev litinovou. Možnosti grilování se tak hodně rozšíří.
Elektrické grily by měly mít termostat pro kontrolu a udržení stálé teploty. Plocha grilovacího prostoru by měla být vyrobena z nepřilnavého a odolného materiálu, který se lehce čistí. Na trhu jsou modely s jednoduchou rovnou plochou, žebrovanou pro přípravu masa nebo klasickým roštem, říká Tomáš Zezula z Euronics.
Vodní grily nejsou zatím příliš rozšířené. Mezi opravdovými milovníky grilování jsou však velmi oblíbené. Příprava jídla je s nimi velice jednoduchá – stačí využít dříví z listnatých stromů, které dodá jídlu příjemné aroma, a vložit maso na gril. Není nutné ho obracet, protože gril s vodní lázní funguje na principu horkovzdušné trouby. Plamen ohřívá vodu, ze které stoupá vodní pára na rošt s masem. Takováto příprava je velice zdravá a především rychlá. Voda totiž pohlcuje odkapávající tuk a ten se tak zbytečně nepřepaluje.

Gril Tepro Toronto
Velmi praktický a elegantní gril kufříkového tvaru pro snadnou přípravu grilovaných pokrmů. Pro ještě komfortnější grilování je nově gril vybaven inteligentním vyměnitelným systém MULTI-ROŠT. Tento praktický systém grilovacího roštu s odnímatelným středem vám umožní vložit pánev wok na přípravu skvělých asijských pokrmů nebo pizza kámen a připravit si křupavou pizzu. Lze dokoupit jako příslušenství. Vaše grilování tak získá nové rozměry. Uzavíratelné provedení umožňuje uzavřít spodní část grilu a díky tomu nemůže teplo tak rychle uniknout ven. Podobně jako v pečící troubě se pokrm propeče rovnoměrně ze všech stran. Speciální větrací otvory poskytují během grilování vyváženou cirkulaci vzduchu a zabrání vyhasnutí ohně. Klikou si snadno nastavíte výšku roštu. Gril můžete použít na grilování i bez víka jako klasický gril. Pomocí dvou plastových koleček dopravíte gril snadno na potřebné místo na vaší zahradě či terase. Komfort vám dopřejí i dvě odkládací plochy - jedna výklopná v horní části se 4 nerezovými háčky na grilovací náčiní a druhá v dolní části grilu. Vychytávkou je otvírák na lahve připevněný na hraně grilu. Takto máte vše po ruce pro příjemné grilování. S tímto grilem se grilování stane skutečným potěšením.

K zakoupení v síti Euronics za 4 290 Kč

Gril Tepro Milwaukee
Netradiční gril MILWAUKEE vždy upoutá svým vzhledem a přinese vám zcela nové zkušenosti s grilováním. Kombinuje v sobě dva různé způsoby grilovaní, buď klasické přímé grilování na ohni nebo nepřímé opékání v kouři. Díky 2 komorám pro grilování a komínem s regulací odtahu spalin zůstanou vaše pokrmy šťavnaté a budou stejnoměrně propečené ze všech stran. Pokrmy se mírně propékají při nízké teplotě 80° až 130° C a získávají příjemnou vůní kouře, tzv. metoda uzením. Intenzita kouře se reguluje větrací klapkou a vestavěný teploměr ve víku vás informuje o teplotě v grilovacím prostoru. Pomocí dvou ocelových koleček dopravíte gril snadno na potřebné místo. Komfort vám dopřejí dvě odkládací plochy - jedna v horní části a druhá ve spodní části grilu. Takto máte vše po ruce pro jednoduché grilování. Dopřejte si příjemně strávené chvíle s rodinou při grilování na zahradě nebo terase.

K zakoupení v síti Euronics za 9 497 Kč

Gril Fieldmann FZG 1009
Zahradní gril je nepostradatelný prostředník pro setkávání se s přáteli u grilovaného kousku masa nebo zeleniny zejména během teplých letních dní a večerů. Gril Fieldmann se pyšní svoji stabilitou a pevností materiálu. Prostřednictvím koleček je gril maximálně mobilní a umožňuje manipulaci jedné osoby. Grilovací plocha o průměru 41 cm je dostatečná pro dva či menší skupinu lidí. Velkou výhodou jsou pochromované grilovací rošty, odvětrávací otvory ve víku a velká odkládací plocha. Součastí grilu je popelník.

K zakoupení v síti Euronics za 599 Kč

Gril Happy Green 5028018N Party
Gril Happy Green 5028018N Party na dřevěné uhlí nabízí grilovací plochu o rozměrech 45 x 45 cm, 2 horní odkládací plochy a regulátor vzduchu umístěný ve víku. Velký party gril s dřevěnými odkládacími policemi má pojezdová kola a smaltovaný povrch ohniště. Na povrchu víka je červená prášková barva. Gril je bez možnosti nastavení výšky a jeho hmotnost je 5 kg.

K zakoupení v síti Euronics za 1 399 Kč

Gril Campingaz BONESCO™ LC
Tvarem tento zahradní gril Campingaz BONESCO™ LC zaujme ihned na první pohled. Je přesně stavěn tak, aby byl dostatečně funkční pro jakékoliv vaše kulinářské hrátky. Obsahuje mimo jiné, také víko s držadlem a háčkem pro zavěšování, dvě masivní kolečka pro eventuální snadnou manipulaci z místa na místo a výsuvný popelník, kterým jednoduše vysypáváte spálený popel. Samotný gril se pyšní grilovací plochou 1950 cm2, vytápíte dřevěným uhlím a než se celý ideálně vyhřeje, tak počítejte zhruba s časem 20 minut. Samotný oheň totiž můžete regulovat postupným přidáváním a prouděním vzduchu, během něhož vzniká komínový efekt. Tato regulace je důležitá především pro ovlivňování teploty grilování a vytvoření dostatečného výkonu grilu. Díky konstrukci šité na míru vám bude k předhřevu bohatě stačit pevný podpalovač a zápalky. Gril Campingaz BONESCO™ LC je velmi flexibilní, můžete jej přemisťovat, jak se vám zlíbí díky dvou masivním kolečkům a váze 16 kg. Gril Bonesco LC spojuje atmosféru a chuť grilování na dřevěném uhlí s pohodlím plynového grilu.

K zakoupení na Kasa.cz za 2 420 Kč

Gril zahradní plynový kontaktní Campingaz 2 Series Classic EXS Vario
Kontaktní plynový gril se dvěma plochými hořáky z nerezu, umožňujícími nezávislého grilování pouze na polovině nebo na celé ploše grilu rozdělené na rošt a tál. V jednu chvíli tak můžete připravovat nejen grilované maso a zeleninu, ale na tálu také třeba pizzu, nejrůznější placky nebo asijské pokrmy v pánvi. Disponuje dvěma postranními stolky a jedním postranním hořákem. Pomocí ovládacích knoflíků a teploměru lze pohodlně regulovat teplotu. Obsahuje přední dvířka a úložný prostor. Piezo zapalování a vyklápěcí rošt pro pozvolné grilování a ohřívání. Oceníte také, že rošty jde snadno vyjmout a omýt. Rošt teplo výborně akumuluje. Zůstává proto dlouho nahřátý a vy tak můžete grilovat i při nižší teplotě, čímž snížíte spotřebu plynu.

K zakoupení na Kasa.cz za 7 499 Kč

Gril zahradní plynový Campingaz 4 Series RBS® EXS
 Moderní plynový gril, s keramickými hořáky umístěnými po bocích grilovací vany, doplněnými trubkovým hořákem uprostřed a rozptylovačem tepla. Tento systém 3 hořáků dosahuje nejlepších výkonů a ještě více vyrovnané teploty mezi 250 až 300 °C po celé grilovací ploše, rozdělené na rošt a tál. Disponuje dvěma postranními stolky a jedním postranním hořákem například pro přípravu omáček. Součástí grilu je litinový rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, marinované drůbeže, paelly či asijských pokrmů na pánvi wok. InstaClean™ systém umožňuje vyjmutí jednotlivých dílů grilovací vany a jejich umývání v myčce. 4 otočná kola. Úložný prostor s dvířky. Teploměr. Elektronické zapalování. Vyklápěcí rošt pro pozvolné grilování a ohřívání.

K zakoupení na Kasa.cz za 21 999 Kč