Provoňte si pleť i domov vlastnoručně vyrobenou kosmetikou. 

Základními surovinami pro výrobu domácího mýdla tzv. „procesem za studena“ jsou oleje/tuky a hydroxid sodný NaOH. Reakcí zásaditých a kyselých složek vzniká sůl mastných kyselin. Tento proces nazýváme zmýdelnění mastných kyselin – saponifikace. Kromě mýdla vzniká touto reakcí také glycerín, který má velmi blahodárné účinky na kůži.
 
Suroviny
  • 250 g vepřového sádla nebo loje
  • 250 g slunečnicového nebo olivového oleje
  • 65 g hydroxidu sodného ve formě vloček nebo granulí
  • 190 ml destilované nebo měkké vody
  • potravinářské barvivo rozmíchané v glycerinu (přírodní barvivo, např. zelený jíl)
  • oblíbená esence, vůně, parfém
  •  
Pomůcky
  • digitální váha
  • digitální teploměr
  • gumové rukavice
  • silikonová stěrka a lžíce
  • hrnec
  • zavařovací sklenice na roztok NaOH
  • plastové kelímky nebo zavařovačky (3 ks na barevné odstíny, 1 ks na vážení NaOH, 1 ks na vážení oleje)
  • nádoba s měrkou (k odměření vody)
  • ponorný mixér – velmi urychlí celý proces
  • forma (v našem případě tubus z krabice od brambůrků)
  • nožík k uříznutí dna formy
  • ručník na zabalení formy (uchová teplo)
  • nůž a prkénko na krájení mýdla



Postup


1. Příprava roztoku NaOH
Vzhledem k tomu, že hydroxid sodný je louh, pracujeme vždy s rukavicemi a tentokrát raději bez pomoci našich dětí. Nasypeme do kelímku 65 g hydroxidu sodného. Do zavařovací sklenice odměříme 190 ml vody. POZOR: NaOH vždy sypeme do vody. Nikdy nesmíme vlít vodu do hydroxidu, reakce by mohla být výbušná! Směs vody a louhu mícháme do úplného rozpuštění granulek, sklenice se zahřeje až na 95 °C. Máte-li možnost pracovat u otevřeného okna, eliminujete tak vdechování výparů, trochu pomůže přikrýt sklenici víčkem (nešroubovat, víčko jen položit). Roztok necháme vychladnout na cca 35 °C. 

2. Rozpuštění tuku a oleje
250 g vepřového sádla vložíme do hrnce. Přidáme odvážený olej – taktéž 250 g. Tuky smícháme a rozpustíme na mírném ohni. 

3. Zmýdelnění
Tukovo-olejovou směs necháme vychladnout na cca 30 °C, roztok s NaOH vlijeme do hrnce s tukovo-olejovou směsí a rozmícháme ponorným mixérem. Mixujeme, dokud nebude hmota hustá asi jako krémová polévka.

4. Obarvení a navonění
Mýdlovou hmotu si rozdělíme do několika kelímků a barvíme a přidáváme vůně podle vlastní fantazie. Např. fialová barva se skvěle hodí k levandulové vůni apod. 

5. Forma
Můžeme použít jakoukoliv papírovou krabici nebo papírový tubus. Odřízneme dno kulaté krabice, vložíme do krabice pečicí papír, zajistíme papírovou lepicí páskou, tou také utěsníme víčko, aby nám mýdlo nevytékalo okolo. Vložíme do tubusu trychtýř a lijeme podle vlastního vkusu barevnou hmotu z kelímků. Mýdlo díky trychtýři stéká doprostřed a vytváří zajímavá kola, která se vlitím následné barvy od středu rozšíří. Po nalití do formy doporučujeme zabalit do starého ručníku, směs tak bude pěkně v teple a urychlíme proces zmýdelnění. 

6. Odformování
Mýdlo je po 24 hodinách připravené k vyndání z formy a ideálně měkké k řezání.

7. Zrání
Nakrájené mýdlo necháme asi 3 týdny zrát, volně položené např. na dřevěném roštu nebo tácu, abychom dosáhli ideálního pH šetrného k pokožce.