Foto: Dr.Oetker

 
Doba přípravy: asi 90 minut
Doba pečení: asi 40 minut
Vystačí na: asi 24 porcí
 
Na těsto:
  • 100 g cukru
  • 200 ml teplé vody
  • 6 žloutků
  • 250 g moučkového cukru
  • 6 bílků
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 balíček Kypřicího prášku s vinným kamenem Dr.Oetker
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  •  
Na krém:
  • 1 kondenzované mléko karamel
  • 500 g změklého másla
 
Na ozdobení:
  • 3 balíčky Fondánu Dr.Oetker
  • 2 balení Barvy gelové potravinářské černé Dr.Oetker
  • 1 balení Barvy gelové potravinářské zelené Dr.Oetker
  •  
Ještě potřebujeme:
  • 2 dortové formy (Ø 18 cm) nebo skleněné misky vhodné na pečení
  • elektrický ruční šlehač
 
1. Na přípravu těsta v kastrůlku rozpustíme cukr. Jakmile začne karamelizovat, opatrně přilijeme vodu a vymícháme dohladka. Krátce povaříme a necháme zchladnout.


2. V míse vyšleháme žloutky s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Vlažný karamel metličkou
vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech společně s moukou smíchanou s kypřicím práškem a ořechy vmícháme do směsi. Těsto rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných forem. Obě formy vložíme do předehřáté trouby
a pečeme.

Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 40 minut
 
3. Korpusy necháme vychladnout.
 
4. Na přípravu krému v míse vyšleháme kondenzované mléko s máslem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni
dohladka. Oba korpusy 2x podélně rozřízneme a slepíme je tenkou vrstvou krému k sobě. Přeneseme je na podnos a ostrým
nožem korpusy okrájíme tak, aby vznikl tvar míče. Zbylý krém naneseme na celý povrch a uhladíme. Vložíme do chladničky
asi na 2 hodiny a necháme ztuhnout.
 
5. Na ozdobení obarvíme jeden fondán černou barvou. Zbylé dva fondány spojíme a pomocí válečku rozválíme na pracovní
ploše vysypané moučkovým cukrem na plát dostatečně velký tak, abychom pokryli celý dort. Plát opatrně přeneseme
na dort a uhladíme. Přečnívající fondán odřízneme, odebereme kousek fondánu na ventilek a zbytek fondánu obarvíme
zelenou barvou.

6. Černý fondán pomocí válečku vyválíme na plát a podle šablony pomocí ostrého nože vyřízneme 6 pětiúhelníků (o straně 5 cm).
Na vodou navlhčený fondán na dortu naneseme pětiúhelníky a vidličkou naznačíme švy podle obrázku. Dort lehce potřeme
vodou, aby se fondán leskl. Vytvarujeme ventilek a nalepíme na dort. Ze zeleného fondánu vyválíme pruh široký asi 4 cm
a naneseme na spodní část míče. Pomocí nůžek nastříháme tak, aby vznikla tráva.
 
Tip:
Takto můžeme připravit míč pro další sportovce, např. basketbalový nebo tenisový.