Narazili jste ve svém životě na „nepřítele“ jménem lepek? Ať už jste příznivec moderních výživových trendů nebo vás zdravotní stav donutil dodržovat bezlepkovou dietu, máme pro vás pár tipů, jak tuto změnu v jídelníčku zvládnout. Poradíme vám, jak si pochutnat, aniž byste v obchodě nechali celou výplatu.  
 
Módní hit bez mouky a pečiva
Lepek z jídelníčku můžete vyřadit dobrovolně, jako symbol životního stylu, nebo se ho vzdát, protože si to váš zdravotní stav žádá. Někteří lidé považují tuto dietu za „detox“ a snaží se tak snížit váhu. Lehkou stravu bez pečiva, mouky, hutných omáček či těžkých zákusků si vesměs pochvalují. Údajně se cítí svěže, odpočatě a jednoduše štíhle. S bezlepkovou dietou jsou spojena například hvězdná jména, jako Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham či Lady Gaga. Dopustit na ni nedá ani slavný tenista Novak Djokovic.
 
Život bez lepku
Ovšem ti, kteří musí nedobrovolně proniknout pod slupku této zázračné hubnoucí diety, už tak veselí nebývají. Jsou to lidé, kterým lékaři potvrdí nesnášenlivost lepku, tedy onemocnění celiakie či alergii na lepek. Jejich dieta pak nespočívá „jen“ ve vyloučení pečiva, ale jsou nuceni ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny, které lepek obsahují. Tedy i ty potraviny, ve kterých bychom lepek na první pohled nehledali. Lepek se nachází v obilném zrnu (tj. pšenice, ječmen, žito, triticale, oves, atd.), ale najdeme ho v cukrovinkách (dortech, dezertech, pudincích), masných výrobcích (uzeninách, paštikách), polévkách se zavářkou, polotovarech a rostlinných náhražkách masa, nebo i v majonézách a kečupech. Zapomenout nesmíme ani na pivo, kde lepek najdeme také.
 
Léčivý jídelníček
Klasická medicína nesnášenlivost na lepek vyřešit zatím neumí. Zmírnit příznaky, nebo je zcela odstranit, musíte sami. Dnes už není pravidlem, že potraviny bez lepku provětrají vaši peněženku. Ve specializované prodejně si bez obav můžete vybrat vhodné potraviny, zpravidla označené symbolem přeškrtnutého klasu. Zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové. K dispozici je celá řada, např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna, sója, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, teff, čirok a mnohé další.  
 
Žádná omezení nepřináší ani konzumace ovoce, zeleniny, hub, bylin, masa, vajec, kávy, čaje a mléčných výrobků. Klasickou mouku a výrobky z ní můžete nahradit potravinami ze zvláštních směsí muk, mezi oblíbené patří např. mouka pohanková. Na přípravu domácích dezertů se výborně hodí kukuřičné Bezlepkové piškoty z Kávovin. Zahušťovat jídla můžete uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi. Jako ozdobu do polévky zkuste Pohankové pukance.  
 
Vzrůstající trend, jíst bezlepkově, přináší také větší výběr v mnohých restauračních zařízeních. Současně se stále rozrůstá také nabídka na pultech obchodů a výrobci „glutenfree“ potravin vymýšlí receptury, kterými mohou oblíbené pochutiny z bílé mouky nahradit těmi bezlepkovými. Například již zmíněné bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, které jsou vhodné pro jakoukoli věkovou skupinu. Tato alternativa je ideální odměnou pro malé děti, nebo svačinou do školy. Využijete je také při přípravě domácího sladkého pohoštění, třeba tiramisu.
 
10 tipů do bezlepkové kuchyně:
1. Snažte se omezit polotovary a zaměřte se na potraviny, které jsou přirozeně       bezlepkové (např. brambory, rýže, kukuřice, hrách, čočka, cizrna…)
2. Čtěte obaly potravin - také v uzeninách může být lepek
3. Zahušťovat jídla zkuste uvařenou bramborou nebo rozmixovanými fazolemi
4. Zařaďte do jídelníčku hodně zeleniny a ovoce
5. Do jogurtu, polévky nebo do salátů zkuste Pohankové pukance
6. Na palačinky a dezerty použijte pohankovou mouku
7. Dětem dejte na mlsání jemné kukuřičné Bezlepkové piškoty, třeba z Kávovin
8. Na letní grilování si připravte domácí kečup, majonézu či jogurtový dresing
9. Nekupujte si polotovary, ale vařte ze základních surovin 
10. Buďte ve střehu a sledujte nové trendy v bezlepkové dietě
 
 
Alergie versus Celiakie
Oba názvy mají společného nepřítele, kterým je lepek. Abychom poodkryli rozdíly v onemocnění, je nutné nahlédnout pod pokličku imunitního systému. Při konzumaci lepku je reakce organismu odlišná a u alergie je odezva zaměřená proti samotné rostlinné bílkovině. V případě celiakie imunitní systém napadá tenké střevo. Oba neduhy se projevují podobně, po požití lepku se cítíte na nic.
Alergie se projeví téměř okamžitě, například svěděním kůže, vyrážkou, bolestí v žaludku, průjmem či nadýmáním.
Celiakie je záludnější. Její příznaky mají podobný charakter, ale nástup potíží vyvolaných intolerancí může být až po několika hodinách či dnech. Nejedná se pouze o nemoc dětského věku, její první příznaky se mohou objevit až v dospělosti. Celiakie si tak, díky své rozmanitosti symptomů a obtížnosti ji odhalit, vysloužila označení nemoc chameleon